Payroll ZZP

 

Als ZZP’er ben je een ondernemende professional: je bent goed in je werk – dat bewijs je bij verschillende opdrachtgevers – en je weet jezelf goed te verkopen. Administratie, het regelen van verzekeringen en de stress van niet-betalende debiteuren kosten je veel tijd. Wij bevrijden je van deze administratieve zaken.

ZZP’er in loondienst

Je kunt als ZZP’er gebruik maken van de diensten van een payroll bedrijf. Je verlegt daarmee het juridisch werkgeverschap naar ons, maar blijft eigen baas. Je bepaalt zelf je salaris en je bepaalt zelf hoeveel je werkt, met het grote verschil dat je risico’s gedekt zijn en je een goed pensioen opbouwt. Bovendien verzorgen wij het van A tot Z, óók in het geval van niet-betalende debiteuren.

Steeds vaker werken freelancers en zzp’ers via payrolling dienstverleners. Zij verzorgen de loonverwerking en de afdrachten voor loonbelasting en sociale premies. Zo nemen zij de administratieve rompslomp uit handen, waar je niet op zit te wachten. Payroll dienstverleners laat bedrijven, freelancers en zzp’ers op een correcte manier samenwerken.

Voor freelancers en zzp´ers klinkt het vaak wel aantrekkelijk, payroll zzp. Geen gedoe met facturen, maar aan het einde van de maand wordt er gewoon een bedrag op je rekening bijgeschreven. Dat scheelt administratie. En er is nog iets wat veel freelancers en zzp’ers fijn vinden: omdat je feitelijk gewoon in dienst bent, heb je alle voordelen die normale werknemers ook hebben als het gaat om sociale verzekeringen. Voor de uren dat je in dienst bent, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

 

Voordelen payroll zzp?

  • Meer tijd over voor andere taken, minder administratie!
  • Altijd op een afgesproken tijdstip uw geld op de rekening
  • Geen najagen van facturen, wij verzorgen uw debiteuren
  • Opbouw van rechten op WW, Ziektewet en WIA
  • Geen concessies in uw vrijheid
  • Geen VAR nodig: ook voor enkele opdrachtgevers aan de slag
  • Geen debiteuren risico, payrolling staat garant voor uw salarisbetaling
  • Verzekerd voor Ziekte, Arbeidongeschiktheid en voor de Werkeloosheidwet
  • U hoeft geen (eigen) bedrijfadministratie te voeren
  • U hoeft zich niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, dus geen eigen rechtsvorm en een VAR-verklaring is niet langer noodzakelijk

 

Nadelen payroll zzp?

Maar payrolling heeft niet alleen voordelen. Een opdrachtgever die betaalt via payrolling kan fiscaal nadelig zijn voor jou als zzp’er. Je loopt het risico om de fiscale voordelen die je hebt bij de Belastingdienst te verliezen.

Ondernemersaftrek

Als je in aanmerking wilt komen voor de ondernemers- en startersaftrek, moet je jaarlijks minimaal 1225 uur werken voor jouw zaak. Word je via payroll uitbetaald, dan ben je voor de belastingdienst in dienst en dus werknemer. Die payroll-uren tellen dus niet mee voor je zaak. Toch moet je meer dan de helft van de uren die je werkt, in jouw eigen bedrijf steken.
Voorbeeld 
Stel je voor dat je per week 20 uur werkt bij een payroll-opdrachtgever, en 21 uur steekt in je eigen zaak (dus aan andere opdrachtgevers die niet via payroll betalen, en aan andere ondernemersactiviteiten). In dat geval profiteer je niet van de ondernemersbelastingvoordelen. Je voldoet namelijk niet aan het urencriterium. Ervan uitgaande dat je vier weken per jaar vakantie neemt, draai je dan namelijk in de ogen van de belastingdienst 1008 ondernemersuren. Niet genoeg voor een ondernemers- en eventuele startersaftrek. Als je voor beide in aanmerking komt, kan dat een nadeel van enkele duizenden euro´s betekenen.

 

Salaris zzp

Kies je als ZZP’er voor POSD Payroll ZZP, dan combineer je de vrijheid van het ondernemen met het gemak van het werken in loondienst. Juridisch gezien worden wij namelijk je werkgever. Dat betekent dat we de boekhouding voor je doen: we betalen jouw salaris uit en incasseren de rekeningen voor je. Bovendien regelen we de complexe belastingzaken.

Vrijheid behouden

Door jou te ontzien van alle administratieve activiteiten, kun jij weer doen waar je goed in bent: ondernemen. Je behoudt volledig je vrijheid als ZZP’er, je bepaalt zelf je uurloon en je maakt zelf de (financiële) afspraken met je klanten. Je bent op geen enkele manier aan ons gebonden, maar hebt wel de gemakken van het werken in loondienst: je bent goed verzekerd, bouwt een mooi pensioen op en wij incasseren de rekeningen voor je.

Verzekering zzp

Als ZZP’er loop je veel risico. Of het nu gaat om ziekte of arbeidsongeschiktheid: er is altijd een kans dat je niet aan het werk kunt. Ook kan het zijn dat je een periode wat minder opdrachten hebt of dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Daarom is het van groot belang dat je jezelf en je bedrijf goed verzekerd.

Verzekeren via POSD Payroll ZZP

Schakel je POSD Payroll, dan zijn al je risico’s gedekt. Van pensioen tot WW en van arbeidsongeschiktheid tot Ziektewet. Je krijgt namelijk een contract bij POSD Payroll ZZP en komt daarmee bij ons op de loonlijst. Op die manier kun jij zorgeloos ondernemen, terwijl wij alle belastingtechnische en administratieve taken uit handen nemen
Wie betaald krijgt via payroll is verzekerd tegen onder meer arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid. Althans, voor de uren die hij maakt bij de payroll-opdrachtgever. Netto houd je dan wat minder over aan een klus, maar je bent dan wel (deels) verzekerd. Sommige zzp´ers vinden het voordeel van de verzekering genoeg om veel uren te maken bij de payroll-opdrachtgever. Zij verzekeren zich niet bij. Zo kan payrolling je honderden euro’s per maand aan premies schelen, waardoor je deels kunt compenseren wat je misloopt aan aftrekposten bij de belastingdienst.

Wie betaald krijgt via payroll is verzekerd tegen onder meer arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid. Althans, voor de uren die hij maakt bij de payroll-opdrachtgever. Netto houdt hij dan wat minder over aan een klus, maar hij is dan wel (deels) verzekerd. Sommigen vinden het voor de verzekering genoeg om veel uren te maken bij de payroll-opdrachtgever. Zij verzekeren zich niet bij.

Pensioen zzp

Je hele leven werk je hard als ZZP’er en heb je de vrijheid om te doen wat je wilt. Ook op je oude dag wil je onbezorgd kunnen leven en verzekerd zijn van een goed inkomen.  Als ZZP’er is het van groot belang dat je al vroeg in je werkende leven begint met de opbouw van je pensioen óf er zo snel mogelijk mee begint als je al wat verder in je carrière bent.

Pensioen bij POSD Payroll ZZP

Schakel je POSD Payroll in, dan draag je het juridisch werkgeverschap aan ons. Op dat moment gaan de CAO-voorwaarden van de ABU cao voor jou gelden en na 26 weken start je met het opbouwen van je pensioen via het pensioenfonds StiPP. De enige voorwaarde om toegelaten te worden tot dit pensioenfonds is dat je 21 jaar of ouder bent.

Besluit je te stoppen als ZZP’er en ga je in loondienst bij een andere werkgever of payroll bedrijf? Dan neem je het opgebouwde pensioen gewoon mee. Voor meer informatie over de opbouw van je pensioen, neem contact op met één van onze adviseurs. Wij leggen je graag uit hoe het werkt.

Incasso zzp

Ben je ZZP’er en schakel je POSD Payroll ZZP in? Dan profiteer je van het voordeel dat wij als payroll bedrijf het incassotraject van je overnemen.  Payroll Professionals verzorgt de facturatie en gaat eventuele discussies over betaaltermijnen voor je aan. Zo kun jij doen waar je goed in bent en laat je de rest over aan professionals in het payroll vak: POSD Personeelsbeheer

Debiteurenbeheer

Betaalt een klant niet of slecht? Dan ontvang je gewoon salaris; van ons. Wij zorgen ervoor dat we het bedrag incasseren bij de desbetreffende debiteur of schakelen een incassobureau in. Jij hoeft je geen zorgen te maken en ontvangt je salaris zoals altijd snel en correct.

Kosten payroll ZZP

De kosten van payrolling voor zzp’ers wegen vaak op tegen de winst in tijd, aangezien u geen administratie hoeft te voeren. Verder bent u ook verzekerd als werknemer, hetgeen extra zekerheid biedt. Indien gewenst rekenen wij graag vrijblijvend precies voor u uit wat de kosten in uw geval zijn.

Conclusie

Elke situatie is uniek. Je moet daarom steeds opnieuw een berekening maken. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om extra uren in je zaak te steken als je bij een organisatie op de payroll komt te staan. Met wat meer uren profiteer je weer wel van belastingvoordelen. Of je zorgt dat je net wat minder uren maakt bij de payroll-opdrachtgever, zodat je meer tijd over hebt voor andere opdrachten, en zo het urencriterium haalt.