Uitzendbranche stijgt in populariteit concludeert de Rabobank

18 februari 2016
Comments 0
Category Werk
18 februari 2016, Comments 0

Uitzendbranche in de laatste 20 jaar gestegen in populariteit, wordt geconcludeerd door de Rabobank in een themabericht.

Nederlandse bedrijven zijn in de afgelopen twintig jaar vaker in zee gegaan met een uitzendbranche. Dit was duidelijk te zien in de stijging van het percentage inkoopkosten dat werd besteedt door verschillende bedrijvensectors aan verschillende aangeboden diensten door de flexbranche.

Grootste aandeel in bezit van Beveiligings- en opsporingsbranche

Opmerkelijk is dat de beveiligings- en opsporingsbranche in 2014 ten opzichte van andere Nederlandse branches het grootste deel van hun inkoopkosten besteden aan de diensten van de uitzendbureau’s.

Bouw stijgt het snelst

Het grootste aandeel is voor de beveiligings- en opsporingsbranche, maar wat opmerkelijk is, is dat de bouwsector relatief gezien het snelst stijgende percentage inkoopkosten had wat besteed wordt aan de diensten van de uitzendbranche. Dit was namelijk is 1995 een klein percentage van maar 0.1%, maar binnen 20 jaar was dit aandeel gestegen tot maar liefst 1.9%! Sinds 2004 is het aantal uitzendkrachten in de bouwsector namelijk verdrievoudigd. Deze toename verklaard gedeeltelijk de snelle stijging van het percentage.

Aantal uitzenduren past zich aan aan de fluctuatie

 Het inhuren van uitzendkrachten zorgt ervoor dat een bedrijf mensen die niet voortdurend productief zijn ook niet op de loonlijst hoeft te zetten. Dit zorgt er dus voor dat het aantal uitzenduren omhoog gaat met de fluctuatie. Als de productie toeneemt, worden meestal eerst flexibele krachten aangenomen, dit omdat een bedrijf niet van te voren weet of de stijging constant blijft.

Langdurige uitzendcontracten vaker gegeven door werkgever

De stijgingen van uitgiften aan de uitzendbranche zijn te danken aan de toename van ingehuurde payrollers, uitzendkrachten en andere flexkrachten door verschillende sectoren. De stijging van het aantal uitzenduren ( die de laatste jaren flink zijn toegenomen ) is een gevolg van het aantal uitzenduren van uitzendkrachten die een langdurig contract hebben.

Groeiende vraag waarschijnlijk beïnvloed door wetgeving

 Het is nog niet zeker of deze groeiende vraag naar personeelsflexibiliteit door de werkgevers gaat aanhouden de komende jaren. Dit is namelijk redelijk afhankelijk van de wetgeving. Bijvoorbeeld het wetsvoorstel van minister Asscher om de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers die direct in dienst zijn en payrollmedewerkers gelijk te krijgen. Of een ander voorbeeld; de BGL die per 1 mei 2016 de VAR gaat vervangen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *