VAR naar Voorbeeldovereenkomst

Var verklaring blijft nog even geldig

VAR Verklaring

VAR verklaring wordt BGL

Veel zzp’ers zijn ontevreden met het wijzigen van de VAR regeling en zijn daarom een petitie gestart tegen de opgvolger. Middels een dergelijke verklaring laat u de belastingdienst weten geen dienstverband te hebben met opdrachtgevers. Per 1 mei wordt de Verklaring Arbeidsrelatie echter vervangen door een Beschikking geen Loonheffing. Hierbij is niet één document voldoende, maar moeten de zelfstandige ondernemers een per opdrachtgever overleggen. Inmiddels hebben zo’n 20.000 zelfstandigen zonder personeel hun krabbel gezet. De kleine ondernemers zijn tegen de onnodige hoeveelheid papierwerk en bewijslast (die) wordt opgelegd, welke het werken als ZZP’er enkel belemmeren in plaats van bevorderen.’

In eerste instantie zou de introductie van het nieuwe BGL systeem aangekondigd worden op 1 januari 2016. Deze datum is echter 5 maanden verplaatst. Er zijn nog veel vragen omtrent het nieuwe BGL systeem. Namelijk of het nog wel zo aantrekkelijk is om freelancers en zzp’ers in te zetten? en gaat de belastingdienst dezelfde voorwaarden stellen als bij de var? Hoeveel opdrachtgevers moet je hebben en klopt het dat je nog steeds niet meer dan 70% mag verdienen bij 1 opdrachtgever?

Over het algemeen leeft het nieuwe BGL systeem nog niet onder de zelfstandigen, maar dit zal echter wel zo zijn als de introductie dichterbij komt. Omdat het BGL systeem zorgt voor een striktere regeling, moet er administratief veel meer gecontroleerd worden dan bij een VAR.

Bij nader inzien ook geen BGL verklaring

Om de VAR te verbeteren zou het nodig zijn om een uitgebreidere vragenlijst te gebruiken bij de aanvraagformulieren. Deze vragenlijst zou precies moeten kloppen voor elke arbeidsrelatie, niet zoals nu voor welke bron van inkomen sprake is. Dus zou er voor vrijwel elke arbeidsrelatie VAR-verklaringen moeten worden opgesteld. Ook zou de belastingdienst deze dan weer moeten preciseren en automatiseren. In eerste instantie was dit mogelijk geweest met het wetsvoorstel Beschikking Geen Loonheffing (BGL). Dit voorstel is echter weer definitief van tafel en is veranderd tot een alternatief in de nieuwe DBA wet.

Verdwijning van de VAR

De VAR verklaring wordt per 1 mei 2016 afgeschaft door de nieuwe wetgeving. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers kunnen hun arbeidsrelatie vanaf dat moment vastleggen in een overeenkomst die is opgesteld en/ of beoordeeld door de belastingdienst. Zo ontstaat er zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. De wijziging van de wet is een onderdeel van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (*Wet DBA). Voor de bestaande VAR verklaringen is er een overgangsregeling.

Beschikbare overeenkomsten

Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen afspraken betreft de arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst. Hiervoor zijn een aantal overeenkomsten: de modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of de individuele overeenkomst die allemaal zijn opgesteld of beoordeeld door de Belastingdienst. Zo bent u van tevoren verzekerd dat de opdrachtgever geen loonheffingen in hoeft te houden of hoeft te betalen. Het is mogelijk om nu al te werken met een beoordeelde overeenkomst. Er worden ook regelmatig nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten gepubliceerd door de Belastingdienst.

Heeft u nog geen VAR, maar heeft u dit wel nodig? Vraag deze dan aan bij de Belastingdienst. Dit geldt namelijk ook als u al in bezit bent van een VAR, maar in 2016 onder andere omstandigheden of voorwaarden gaat werken, of als u bijvoorbeeld andere werkzaamheden gaat uitvoeren dan uw huidige werkzaamheden. Deze VAR is geldig tot de nieuwe wet wordt toegepast op 1 mei.
Als u hetzelfde werk blijft doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden, kunt u de VAR verklaring van 2014 en 2015 ook in 2016 gebruiken. Gaat u ander werk doen of onder andere omstandigheden en / of voorwaarden, vraag dan een nieuwe VAR aan.

Bent u geinteresseerd in de services van Payroll? Vul dan hier uw gegevens in en laat u terugbellen.