Kabinet wil van ZZP'er af

28 oktober 2014
Comments 0
Category Payroll Blog
28 oktober 2014, Comments 0

ZZP - Payroll van POSD

Kabinet wil van ZZP’er af

Het kabinet maakt plannen om het aantal aan zzp’ers een halt toe te roepen. Om dit te bereiken willen ze de zelfstandigenaftrek afschaffen. Ook de startersaftrek en en de mkb-winstvrijstelling staan ter discussie.
De nieuwe VAR-regeling moet het minder aantrekkelijk maken om zzp’ers in te huren. De angst bestaat dat het stijgende aantal zelfstandigen het stelsel voor sociale zekerheid ‘uitholt’. Een zzp’er zou over de eerste 24.000 euro amper belasting afdragen en de zelfstandigenaftrek kost de overheid per jaar 1.8 miljard euro.

Wetsvoorstel
Opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) worden beiden verantwoordelijk voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. Dit staat in een wetsvoorstel.
De staatssecretaris maakt met de invoering van de Beschikking geen loonheffing (BGL) zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de vraag of feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. In dat geval moet de opdrachtgever loonheffingen afdragen.

VAR & BGL
De BGL vervangt de zogenoemde Verklaring Arbeidsrelatie, de VAR. Bij de VAR vraagt een zzp´er vooraf een oordeel van de Belastingdienst of zijn inkomen wel of niet wordt beoordeeld als loon. De opdrachtgever is nu niet betrokken bij deze aanvraag en ondervindt geen gevolgen als achteraf blijkt dat geen sprake was van ondernemerschap van de zzp´er, maar van een dienstbetrekking. De financiële consequenties komen in dat geval alleen voor rekening van de zzp’er.

Controle
Opdrachtgevers vragen zzp’ers een VAR te tonen zodat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en af te dragen. Voor zzp´ers is de VAR van belang bij het werven van opdrachten. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: arbeidskrachten die op papier werken als zzp´er, maar in de praktijk een dienstbetrekking vervullen.

Toekomstige aanvragen
Bij de aanvraag van een BGL beantwoordt een zzp’er via een webmodule een aantal vragen. Als deze vragenreeks tot een beschikking leidt, staat daarin vermeld onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd. De opdrachtgever dient de beschikking te controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt. Een zzp’ er hoeft niet voor elke opdracht een nieuwe beschikking aan te vragen: bij opdrachten waar werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan de zzp’er dezelfde beschikking gebruiken.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd naar de gevolgen die dit voor u oplevert neem dan gerust contact op. Ga naar onze contactpagina en stuur ons een email of pak de telefoon op en bel naar 043-7502608.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *