Bizar besluit over verbod oliekannetjes in de horeca

23 mei 2013
Comments 0
23 mei 2013, Comments 0

Restauranthouders in Nederland zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen van Brussel om olijfolie voortaan alleen nog maar in verzegelde, niet-hervulbare flesjes aan te bieden. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat de barricaden op om de maatregel tegen te houden.


Restaurants mogen vanaf volgend jaar geen olijfolie meer op tafel zetten zonder etiket. Navulbare olijfolieflessen zijn dan verboden. Het verbod om olijfolie in kommetjes dan wel in hervulbare flessen aan te bieden gaat op 1 januari in.

„Europa moet afblijven van het kannetje olijfolie”, zegt een woordvoerster van de brancheorganisatie. „We hebben hier scherpe kritiek op.”

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk reageerde de politiek vol verbazing over de nieuwe Brusselse regel. In Nederland liet premier Mark Rutte zich ook negatief uit. Tijdens een debat in de Tweede Kamer noemde hij het besluit van de Europese Commissie dat olijfolie niet meer zonder etiket op tafel mag worden gezet „bizar”.

Volgens Brussel is er een noodzaak om consumenten te beschermen. Er zou veelvuldig worden geknoeid en goedkope varianten olijfolie zouden worden aangeboden tegen extra vierge-prijzen. Met de verplichte etiketten zou de kwaliteit en de echtheid van de olijfolie gewaarborgd zijn.
BRON: TELEGRAAF
AUTEUR: Richard van de Crommert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *